perjantai 22. heinäkuuta 2011

Ruokaperjantai - mustikkapiirakka ja yrttijuustopiirakka

Taas on tullut leivottua piirakoita, suolaista ja makeaa. Kävin keräämässä mustikoitakin - Prismasta ;) Nostan hattua kaikille metsäsässä kyykistelijöille, jotka vaivoja ja vaaroja uhmaten hakevat marjansa luonnosta! Niinhän sen oikeasti pitäisi mennä, mutta onneksi joku on kykkinnyt siellä minunkin puolestani ja selviän marjastamisesta kauppareissulla.

Lämpimillä ilmoilla tulee muuten syötyä melkein aina pihalla. Koiruudetkin innostuivat tänään järsimään kenkäluunsa takapihan varjossa.


Niistä Prisman mustikoista leivoin pellillisen piirakkaa itse virittelemmälläni ohjeella. Tosin huomasin "marjastaneeni" vähän naftisti eli marjoja olisi voinut olla enemmänkin. Hyvää tuli silti, mutta laitan ohjeeseen teille paremman mustikkamäärän.  Jos et satu pitämään paksusta pohjasta mustikkapiirakassa, niin kannatta kokeilla seuraavaa ohjetta.

Mustikkapiirakka:

Pohja (pellillistä varten:

- 300 g voita tai leivontamargariiniä
- 150 g sokeria (n. 1,8 dl)
- 450 g vehnäjauhoja (himpun vajaa 7 dl)


Päälle:

- 1,5  litraa mustikoita
                                                       - 1,5 tl perunajauhoja                                                       
- ½ dl sokeria
- 1 pussi vanhan ajan vaniljakastikejauhetta       
- 3 dl maitoa
    Tee näin:

    1. Laita uuni kuumenemaan 225°:een

    2. Mittaa pohja-ainekset kulhoon ja nypi sormin sekaisin.


     3. Voit joko tehdä taikinasta pallon, laittaa sen jääkaappiin puoleksi tunniksi asettumaan ja kaulita sen jälkeen ohueksi levyksi uunipelille TAI olla laiska kuten minä ja taputella juuri nypityn taikinan mahd. tasaiseksi ja ohueksi, miten kuten pellin peittävväksi pohjantapaiseksi ;)


     4. Sekoita vaniljakastikeaineet 3 dl:aan maitoa.  Näistä muodostuu paksuhko soosi, joka levitetään ohueksi kerrokseksi pohjan päälle. (Tilalla voit mainiosti käyttää esim. kaupan valmista vaniljavanukasta tai jotain muuta valmisjauhetta.)

    5. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri.




    6. Lisää mustikat vaniljakastikkeen päälle ja laita piiras uuniin, vähän keskitasoa allemmaksi.


     7. Paista 20-25 min, niin että pohja on kypsä, mutta ei ruskea.

     8. Nauti sellaisenaan tai jäätelön kanssa!

    Seuraava juustopiirakka on lapsuudenperheeni yksi ikisuosikeista. En tiedä, mistä alkuperäinen ohje on peräisin, mutta muistan syöneeni piirakkaa melkeinpä kaikkien perheeni naisten tekemänä. Tässä oma versioni suosikista.

    Yrttijuustopiirakka:

    Pohjaksi kelpaa loistavasti kaupan valmis piirakkataikina. Toki voit tehdä myös itse vastaavan.

    Täyte:
    - 4 kananmunaa
    - 2-2,5 dl kermaa/ruokakermaa
    - 4 tomaattia kaltattuna
    - 200 g yrttituorejuustoa (Rambol on omasta mielestäni paras)
    - 150 g emmentaljuustoraastetta
    - valkopippuria
    - (yrtti)suolaa
    - ruohosipulia




    Tee näin:
    1. Laita uuni kuumenemaan 220°:een.

    2. Voitele piirakkavuoka tilkalla öljyä.

    3. Taputtele pohjataikina vuokaan reunoille nousten ja pistele haarukalla reikiä.


    4. Sekoita täytettä varten kulhossa kevyesti sekaisin muna, kerma ja tuorejuusto

    5. Kalttaa (eli kuori) tomaatit kuumassa vedessä.

    6. Pilko tomaatit ilman kovaa kantaa täytteen joukkoon ja lisää nippu ruohosipulia silputtuna.


    7. Pidä paussi leipomisesta ja harjoittele innokkaan koiran kanssa istu-komentoa. Hyvä suoritus palkitaan tietysti namipalalla! ;)


    8. Ripauta täytteen sekaan vielä vähän (yrtti)suolaa ja valkopippuria.

    9. Lisää pohjan päälle 2/3 juustoraasteesta. Kaada päälle täyte ja loppu juustoraaste.


    10. Paista piiraakkaa 15 min. uunin alatasolla. Laske sitten lämpö 180°:een ja jatka paistamista vielä n. 15 min. tai kun pinta on saanut kauniin värin.


    11. Nauti raikkaan salaatin kanssa.



    ~~~


    Mukavaa viikonlopun alkua teille kaikille siellä! Hellettä on luvassa ja trooppisia öitä!



    PS. Temppuileeko blogger teillä muilla? Tämä postaus hävisi jo kerran ja palautuikin vaan osittain. Ihan en jaksanut alkuperäistä uudellen näpytellä, mutta jotakin kuitenkin. Pitäisi varmaan alkaa kirjoittaa tekstit ensin wordiin..



    2 kommenttia:

    1. Ai että sun onkin taas pitänyt tehdä ruokapostaus!:D Nousi vesi kielelle! :D

      VastaaPoista
    2. Maria: varsinkin toi juustopiirakka kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla! Sitä on tosiaan tehty meidän perhepiirissä varmaan yli kakskyt vuotta ja aina vaan se maistuu!

      VastaaPoista

    Kiitos kommentista! Ü