torstai 1. syyskuuta 2011

Ruokaperjantai - grillatut kuhafileet ja muhennettua perunaa kananmunalla

Kyllä vaan kuulkaa illat pimenee vauhdilla. Muistin kerrankin ottaa kameran mukaan koirien iltalenkille, mutta kaksi asiaa teki kuvaamisesta hankalaa sekä kuvista huonoja: a) pimeys ja b) se, että kamerasta loppui akku neljän kuvan jälkeen. Hmm..tyypillistä. ;)



Syksyn tulon huomaa myös siitä, että tekee mieli tukevampaa ruokaa. Kesällä maistuu salaatit ja marjat, mutta talvea kohti mentäessä, ainakin minulla, alkaa päässä pyörimään perunamuusi, laatikkoruuat ja kermaiset kastikkeet. Viime viikonloppuna teinkin pitkästä aikaa eräänlaista perunamuhennosta, jonka alkuperäinen ohje on jostain television kokkausohjelmasta. Muhennokseen tulee perunan lisäksi kananmunaa ja siksi se toimii erinomaisesti kalan kaverina. Olin ajatellut paistaa peunan kylkeen ahvenia mutta, koska kalatiskillä oli tuoretta kuhaa, niin laitettiinkin sitä grillissä. Parsa sopii mielestäni erinomaisesti kalaruokien seuraan,  joten keitin lisäkkeeksi nipun vihreää parsaa. Kastikkeena toimi ihan kaupan valmis Hollandaise, joka sopii hyvin sekä parsalle että kalalle. Näillä ohjeilla valmistat samaisen aterian:



Grillatut kuhafileet:

- 1 reilunkokoinen (n. 200 g) kuhafile/syöjä
- öljyä (sitruunalla maustettu öljy sopii erityisen hyvin)
- suolaa
- valkopippuria myllystä

1. Voitele fileet runsaalla öljyllä. Tämä estää vähärasvaisen kalan kuivumista ja kiinnitarttumista grillauksen aikana.


2. Hiero fileiden molemmille puolille suolaa (sormisuola sopii tähän loistavasti) ja rouhittua valkopippuria.

3. Grillaa kaloja molemmilta puolilta  joko hyvin öljytyssä halsterissa, öljytyn folion päällä tai umpinaisella grillitasolla. Nahattomat kalafileet hajoavat kypsyessään helposti, joten perus grilliritilällä kaloja on vaikea saada kokonaisina käännettyä.


4. Kala on kypsää, kun se on vaihtanut värinsä harmaasta valkoiseksi. 


Kevyesti muhennettua perunaa ja kananmunaa:

- n. ½ puoli kiloa (jauhoista) perunaa
- 3 keitettyä kananmunaa
- 3 rkl sulatettua voita
- 1 rkl sitruunan kuoriraastetta
- yrttisilppua (esim. tilliä, ruohosipilia, persiljaa)
- suolaa
- valkopippuria




1. Kuori perunat ja keitä ne, sekä kananmunat. Molemmat voi hyvin keittää samassa kattilassa, nostelee vain kananmunat kauhalla pois n. 6 minuutin kiehumisen jälkeen. Kananmunan keltuaiset saa jäädä mieluusti vähän löysiksi.

2. Kaada perunoista vesi pois ja lisää kattilaan kuoritut kananmunat.

3. Pieni kauhalla sekä perunat että munat suuhun sopiviksi lohkoiksi. Rakenne saa jäädä ihan reilun rouheaksi. 

4. Mausta muhennos voisulalla, sitruunankuorella, suolalla, pippurilla sekä makusi mukaisella yrttisilpulla. 


Keitetty vihreä parsa:

- nippu vihreää parsaa
- puolikas sitruuna
- suolaa
- sokeria




1. Huuhdo parsat hyvin.

2. Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä kevyesti taittamalla. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen.

3. Parsan keittämiseen sopii hyvin parsakattila, mutta jos sellaista ei ole, myös paistinpannnussa keittäminen onnistuu oikein mainiosti.

4. Mausta keitinvesi reilulla suolalla, ripauksella sokeria sekä sitruunalohkoilla.

5. Keitä parsat kiehuvassa vedessä n. 5-10 min, varren paksuudesta riippuen.

6. Valuta parsat huolella ja tarjoa kuumina esim. voisulan tai Hollandaise-kastikkeen kera.

Tähän aikaan vuodesta kaupasta saa vain ulkolaista parsaa. Suomalaisen parsan sesonkihan on todella lyhyt. Oikeastaan sitä saa vain touko-kesäkuussa. Aikaisemmin jätin ulkolaiset parsat ostamatta ajatellen, että ne eivät voi kovin kummoiselta maistua. Tänä vuonna olen keksinyt maustaa parsojen keitinveden kunnolla (reilusti suolaa, sokeria ja sitruunaa) ja mielestäni näin saa aikaiseksi ihan maistuvaa syötävää myös ulkolaisesta parsasta, makuasia tietenkin.


Tulevana viikonloppuna meinaan kokeilla yhtä ihan uutta reseptiä. Kerron teille sitten ensi perjantaina, kuinka kokeilussa kävi. Saatte tietysti myös ohjeen, ainakin jos se osottautuu hyväksi. :)


Hauskaa viikonloppua teille kaikille siellä ruudun toisella puolella!






2 kommenttia:

  1. Kala kuuluu suosikkiruokiini, yleensä sitä on meillä vain niin harvoin. Kaloista pidän eritoten rasvaisista kaloista kuten lohesta ja silakasta, kampelaakin olen joskus maistanut ja hyvää oli. Hauki ja ahven taas eivät kuulu suosikkilistalleni, mutta olen niitäkin joskus maistellut. Kuhasta en ole varma olenko edes maistanut, ehkä, olikos se vähän sellainen kuivahko, ahvenmainen?

    Enpä ole ikänä älynnyt pistää keitettyä kananmunaa muusin joukkoon, täytyypä joskus kokeilla. Tilliä olen joskus laittanut, ja viikonloppuna kun perunat olivat vähissä, laitettiin bataattia ja naurista joukkoon ja tehtiin niistä muusia.

    Parsaa, nam nam!

    VastaaPoista
  2. Ellieli: mä tykkään kanssa kalasta, lohta tulee tehtyä meilläkin eniten. Paistetut ahvenet on silti ehkä mun suosikkikalaruoka. Kuha on joo aika samanlaista kun ahven. Vähärasvaisten kalojen kanssa sopii tosi hyvin rasvaiset kastikkeet, he-heh. ;) Hollandaise esim., joka ei oikein lohen kanssa istu, on ihanaa kuhan ja ahventen kanssa, kokeile joskus!

    Toi perunamuhennos on kyllä hyvää! Sopii kananmunan ja sitruunan takia tosi hyvin kalan kaveriksi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü