perjantai 18. toukokuuta 2012

Ruokaperjantai - juustoinen parsakaalisosekeitto

Muistatteko, kun kerroin, että olen ihan koukuttunut Pioneer Woman -blogin ruokaohjeisiin? Tässä taannoin innostuin taas kokeilemaan yhtä hänen herkullisen näköisistä resepteistään. Olen toki ennenkin tehnyt parsakaalisosekeittoa, mutta en ole hoksannut laittaa keittoon juustoa. Keitosta tuli juuston kanssa aivan mielettömän hyvää. Jopa mies, joka leikillään aina halveksii sosekeittoja, otti lisää ja kehui oma-aloitteisesti. Kokkailuideni oma-aloitteinen kehuminen ei ole meillä kovin yleistä. Suurin syy on se, että mies ei ehdi kehua ruokaa, koska minä kysyn koko ajan (kirjaimellisesti): onko hyvää ja eikö olekin erinomaista, jne. Sellasta menoa täällä.. ;)


Noi mamman hokemiset, hoh-hoijaa..!


No, sitten siihen soppaan. PW:n alkuperäisen ohjeen löydät täältä.


Juustoinen parsakaalisosekeitto:

- (puna)sipuli
- valkosipulinkynsi
- 2 rkl voita
- ½ dl vehnäjauhoja
- n. litra (punaista) maitoa
- 2 - 3 parsakaalia
- kasvisliemikuutio tai kasvisfondia
- juustoraastetta ja/tai koskenlaskija juustoa (itse laitoin puoli pakettia koskenlaskija voimakasta ja 200 g savujuustoraastetta eli yht. n. 300 g juustoa)
- ripaus muskottia
- mustapippurirouhetta
(- suolaa)



1. Kuori ja silppua sipuli. Pilko myös parsakaalit valmiiksi. Jos soseutat keiton, voit hyvin käyttää kukintojen lisäksi myös varsiosan. Varsiosa kannatta kuutioida aika pieneksi, jotta se kypsyy kunnolla.




2. Sulata kattilassa voi  ja kuullota siinä sipulisilppua muutama minuutti.

3. Sirottele jauhot sipuliseoksen joukkoon ja anna kypsyä koko ajan sekoittaen n. minuutti,

4. Lisää maito kattilaan jatkaen sekoittamista. Anna kiehahtaa, jolloin liemi paksuuntuu hiukan.

5. Lisää parsaakaalinkukinnot (sekä kuutioitu varsiosa), puolikas kasvisliemikuutio/1 rkl kasvisfondia,  ripaus muskottia ja mustapippuria. Anna kiehua hiljaisella tulella n. 20 min.




6.  Tarkista, että parsakaalit ovat pehmeitä ja soseuta keitto joko sauvasekoittajalla tai blenderissä.

7. Laita soseutettu keitto kattilassa takaisin liedelle ja sulata juusto(t) sekaan.




8. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Jos keitto on liian paksua, voit ohentaa sitä tilkalla maitoa.

9. Tarjoa kuumana hyvän leivän kanssa.




Muutama huomio:

- keitosta olisi varmasti tullut tarpeeksi paksua myös ilman jauhosuurusta. Seuraavalla kerralla aionkin jättää sen vaiheen pois.

- pidän itse kovasti parsakaalista, joten höyrytin pari kourallista parsakaalinkukintoja erillisessä kattilassa ja lisäsin ne keittoon soseuttamisen jälkeen.

- savujuusto toi keittoon ihanaa makua, mutta jos et pidä savun mausta, niin käytä jotain muuta voimakkaan makuista juustoa.


Ohjeen kuvissa vilahti muuten uusi leikkuulautahankintani. Olen jo pitkään kaivannut uutta leikkuulautaa ja siskon suosituksesta päätin kokeilla Joseph Joseph -merkkistä, sivuilta taivutettavaa lautaa. Muutaman viikon kokeilun jälkeen olen todennut sen käytössä oikein käteväksi.






~~~



Taas on jo perjantai - kuinka mukavaa!










15 kommenttia:

  1. Heippa taas!

    Noi syö usein kaikenlaisia sosekeittoja, oikeestaan ainakin pari kertaa viikossa. On kukkakaalii, parsakaalii, maa-artisokkaa, mustajuurta, yleiskasvista, purjoperunaa ja vesikrassii ( sekin on aika purjoperunaa) ja sit sitä kesäkurpitsaa. Että niitä siis piisaa! Mekin saadaan yleensä lusikalliset omiin kuppeihin.

    Mami katto äsken tota PW-ohjetta ja alko kuuluu sellasta ärtynyttä tuhinaa. Se katto ja katto ja ähisi ja ähisi. Sit se sano et eihän täällä oo sitä porkkanaa missään, vaik kuvassa ihan selvästi näkyy porkkanaraastetta, oikein iso kulhollinen. Missä on kuvan porkkanaraaste?!!

    ( ÄÄLIÖ!!!! Siinä kuvassahan on tietty kulhollinen cheddar-juustoo! Kaikkihan sen tietää et se on tosi keltasta. Paitsi siis ehkä mami ei tiedä...)
    Aika kiva jäynä toi raaste!

    Just muuten noi haisteli meitä ja totes et yks meistä tuoksuu poppareille! Onkohan kovinkin yleistä et koirat tuoksuu pop corneille? Mites teillä?

    Sateisin terkuin,

    sheltit

    VastaaPoista
  2. Varmasti herkullista. on sen verran juustoa, että varmasti maistuu. ja hyvältä!! M-L (voisi kelvata Ossillekin joka rakastaa juustoja)

    VastaaPoista
  3. Taas ihanaa sapuskaa! Olen tehnyt aikaisemmin lähes samanlaista soppaa, mutta ilman maitoa, veteen siis ja sekin oli huippuhyvää. Sain syötettyä sitä isännällekin, joka ei tykkää juustoista. Ressukka kun ei hoksannut, että siinä on juustoa joukossa...otti jopa lisää.

    VastaaPoista
  4. Ai ei ehdi kehua? Meillä kun isäntä laittaa ruokaa, niin hän joskus, kun kukaan ei ole vielä syönyt suupalallistakaan, kysyy kurillaan: "onko hyvää".

    Voi vitsit kun tuo sun parsakaalisoppas näyttää hyvältä. Tätä tarttis joskus tehdä.
    Leppoisaa viikonloppua teillekin!

    VastaaPoista
  5. Parsakaali on myös koiran suosikki. Tässä jonkin aikaa sitten pakasteparsapussista tippui lattialle isohko jäinen parsanpala ja eiköhän koira rynnännyt apajille ja hotki parsakaalin kitaansa. Tämän vuoksi koira päivystää aina ruokaa laitettaessa keittiössä - joskus voi onnistaa!

    VastaaPoista
  6. Ruoka on kyl hiano juttu, mut varsinaisesti mulla on asiaa tytöille eli Pepille ja Rillalle. Että voisitteko käydä mun plokis ja ehkä siepata sieltä jotain... Jään kuulolle.

    VastaaPoista
  7. Sheltit: no nyt alko tekemään maa-artisokka- ja mustajuurikeittoa mieli, kiitos muistutuksesta, että sellaisiakin ihanuuksia on olemassa! :)

    Hihhihhihih - porkkana tai cheddar juusto, eiks ne oo melkein sama asia? ;D

    Ymmärrän kyllä ton popparituoksun. Meillä Rilla tuoksuu ihan selvästi havuille ja vaahtokarkeille. Peppi taas keitetylle jaminriisille ja molempien tassuhiki "haisee" juustonaksuille.

    Täällä sataa JA tuulee ihan - sanonko kuinka paljon? :D

    niNni: ymmärrän! Oli ihan sairaan hyvää! :P

    Marja-Leena: juu, PW:n ohjeet ei oo kyllä mitään light-juttuja. ;) Keitto oli tosi maukasta ja juustoisaa, NAM!

    Kivaa viikonloppua teille sinne Kirkkonummelle ja Ossille rapsuja! Ü

    HooPee: aa-a, eli tää soppa on jostain syystä miesten(kin) makuun, hauskaa! :D

    Ellieli: hihhihhih, teillä on siis sama homma, mutta toistepäin! Ei kai siinä oikein ehdi mitään kehua, jos a) ei ole ehtinyt vielä edes maistaa tai b) kysytään niin taukoamatta, että ei saa sanaa sinne väliin. :D:D

    Sopasta tuli kyllä herkullista, kannattaa kokeilla!

    Ellille suukkoja! Ihanaa kuulla, että tyttö voi jo paremmin! <3

    Olli: juu, meilläkin tytöt tykkää kovasti sekä parsa- että kukkakaalista.

    Olli on tajunnut hyvin homman juonen: kannattaa olla valppaana, kun koskaan ei tiedä, mikä makkaratanko siellä keittiössä voi yhtäkkiä tippua pääh.. eiku lattialle. :D

    Parantavia paijauksia Ollopolille minulta ja ystävällisiä hännän heilutuksia tytöiltä! <3<3<3

    Myrskyliini: aa-a, joo, täytyypi tulla asap kurkkamaan, tänks! :)

    VastaaPoista
  8. Tarvikkeet ostettu. Täältä löytyi taas pelastus, kun kaappi ja pääkoppa tyhjinä pyhäpäivän jälkeen :) Huomenna sitten tositoimiin.

    Tänään keksin kivan jälkiruoan; korvapuustia vaniljakastikkeessa ja loraus rommia sekaan, nam :P

    Hui kamala, kuulin juuri "Inhimillisestä tekijästä", että koirakin voi kuolla borrelioosiin! :/

    Aurinkoista ja punkitonta viikonloppua. Ne pirulaiset eivät kuulemma tykkää kuivasta ja kuumasta, eli toivotaan sitten sellaista kesää :)

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  9. Koiratäti: kivaa, että innostuit keitto-ohjeesta! Tule sitten kertomaan, mitä tykkäsit. :)

    Nam, mähän rakastan korvapuusteja - hyvä idea!

    Täytyy katsoa Inhimillinen Tekijä viikonloppuna. Huomasin, että sielläkin oli tosiaan aiheena punkit. Erään ystäväni koira kuoli aikoinaan hyvin todennäköisesti punkin puremasta aiheutuneisiin oireisiin. :/ On se kumma, että sellaisista pikkuruisista ötököistä on muodostunut niin valtava riesa, TYHMÄÄ! :S

    Kiitos samoin - kivaa viikonloppua myös Sinulle kiva! <3

    VastaaPoista
  10. Nam, parsakaali on hyvää ja vielä parempaa juuston kera. Minä laitan ne uuniin ja mukaan loraus kermaa.

    VastaaPoista
  11. Kaunis Nelli: toi onkin hyvä idea, kiitos vinkistä! Mä oon nimittäin aina tehnyt vaan sellasta gratiinia, johon tulee valkokastiketta, mutta tuo sun tapahan on paljon helpompi. Ü

    VastaaPoista
  12. Hyvä soppa tuli :) Tosin ei ollut savujuustoraastetta, se olisi varmaan sopinut paljon paremmin kuin tuo Emmental-raaste.

    Mutta ohje raapustettu perinteiseen ruutuvihkoon, eli jatkoon meni! :D

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  13. Ohje vaikuttaa kyllä todella kokeilemisen arvoiselta! :)

    Tulin muuten jo keskiviikkona katsomaan ruokaperjantai postaustasi, kunnes tajusin missä päivässä eletään. Loma sekoitti hieman päätä :D

    VastaaPoista
  14. Koiratäti: ihanaa, että tykkäsit keitosta! Ü Juu, mä rakastan muutenkin savujuustosta, niin siksi tuli laitettua sitä tuohon keittoonkin. PW:n alkuperäisohjeessahan oli taas ainakin cheddaria.

    Jee, valittiin jatkoon, mahtavaa! :D

    Sunan: juu, koklaa ihmeessä, on herkkua! :)

    Hih, viime viikko oli meikäläisellekin "vähän" hankala. ;D Milloin tuntui maanatailta ja milloin perjantailta, vaikka joku ihan muu päivä oli oikeasti menossa. :D:D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü